tiistai 6. maaliskuuta 2012

Venäjän oppositiolta loppuu puhti?

Tämän päivän Moscow Timesissa suuresti arvostamani Carnegien Moskovan-keskuksen tutkija Nikolai Petrov arvuuttelee, että juuri Venäjän presidentinvaalit voittanut Vladimir Putin tulee saamaan vastaansa alati kasvavia ja hurjempia mielenosoituksia.

Epäilen. Eilen Moskovassa kokoontuneet arviolta 15 000 mielenosoittajaa ovat kaukana niistä numeroista, joita nähtiin duumanvaalien jälkeen. Pietarissa mielenosoittajia oli ilmeisesti vain joitakin tuhansia. Nämä eivät ole kummoisia lukuja todellisissa maailmanluokan metropoleissa. Näyttää siltä, että kiihtymisen sijaan mielenosoitukset ovat laantumassa.

Mielenilmausten laantumiseen lienee useita syitä. Ensinnäkin, ihmiset ovat saaneet osoittaa pettymystään ja tyytymättömyyttään maan johtoon. Lisäksi maan johdolta - karkeiden alkukömmähdysten jälkeen myös Putinilta - on löytynyt halua edes teeskennellä, että he haluavat ottaa mielenosoittajien kritiikkiä huomioon omassa toimissaan jatkossa. Vaikka tämä tuskin on ketään vakuuttanut, on se kuitenkin osaltaan ohjannut mielenilmauksia Kremlin kannalta turvallisemmille vesille: höyryä on päästetty.

Toiseksi Putin voitti kyllin vakuuttavasti ja on edelleen Venäjän ylivoimaisesti suosituin poliitikko. Edes vaalien vahtikoirana kunnostautunut Golos ei voinut haastaa Putinin voittoa, kuten mm. Susanna Niinivaaran taannoinen twiitti tiesi kertoa.

Jatkossa on mahdollista, että Venäjän johto ottaa kuitenkin kovemman linjan mielenilmauksiin. Toistaiseksi Putin on osoittanut suorastaan häkellyttävää tyyneyttä ja viisautta mielenosoitusten edessä. Jatkossa tämä voi muuttua. Putin kokenee saaneensa vahvan mandaatin ja tuen kansalta vallalleen, jota hän puolustaa tarvittaessa vaikka voimatoimin. Lisäksi Putinin maailmankuvaan liittyvän vainoharhan määrää ei pidä vähätellä: hän oikeasti kuvittelee, että länsi on hänen perässään. Jo nyt joiden uutistietojen mukaan varsin pahaenteisesti Putinia kannattavat nuoret ovat kulkeneet Moskovassa punaisten hihanauhojen kanssa, joissa kysellään "Oletko valmis tappamaan?" haasteena mielenosoittajille.

Voi hyvin olla, että vastaus mielenosoittajien suunnalta on ei. Kuten SMK:ssa kirjoitan (s. 127), demografisista syistä Venäjältä puuttuu suuri vihaisten nuorten miesten joukko, juuri se joukko, jotka kumouksia yleensä tekevät. Nykyinen bailaava ja mieltäänsä osoittava keskiluokka on tuskin valmis sellaiseen dirty workiin, jota todellinen regiiminvaihdos Venäjällä vaatisi. Kuvaavaa on, että eilisen mielenosoituksen jälkeen valtaosa väestä lähti kiltisti kotiin - ja kourallinen lähtemästä kieltäytyneitä rähinöitsijöitä heitettiin putkaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Venäjälle olisi palannut mikään vakaus. Päinvastoin, kuten SMK:ssakin kirjoitin, Venäjällä on runsaasti epävakauspotentiaalia ja viime kuukausien tapahtumat osoittavat, että pinnan alla kuplii ja kunnolla. Putinin toisesta tulemisesta tulee todennäköisesti jopa ensimmäistä kertaa myrskyisämpi. Watch this space.

Hiski Haukkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan. Toivon keskustelijoiden osallistuvan keskusteluun omalla nimellään – niinhän minäkin teen.