keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Final Curtain: Vain tahroja iPadilla?


Viisikymmentäseitsemän blogikirjoitusta ja 16 000 lukijaa; on tullut aika vetää paketti kasaan ja töpseli seinästä. Päällimmäinen tunne on sekoitus kiitollisuutta ja helpotusta: kiitollisuutta, sillä koko SMK-projekti on tuottanut monella tapaa paljon hienomman ja runsaamman sadon kuin koskaan osasin odottaa. Helpotusta, sillä blogi on ollut paikoin kivireki, jolle olisi pitänyt ja olisin myös halunnut uhrata enemmän aikaa: taakka siirtyy vain ponnistelemalla ja ponnisteleminen – bloginkin eteen – käy aina työstä.

Vaikka paljon tuli tehtyä, yhtä paljon jäi tekemättä. Iso tukku blogeja jäi kirjoittamatta, joko ajan tai loppujen lopuksi inspiksen puutteen takia (mikään ei ole niin vanha kuin ajankohtaisuutensa menettänyt blogikirjoitus!). Erityisesti, naisten roolia kv-politiikassa pohtivan blogin kirjoittamatta jättäminen on jäänyt korpeamaan (sorry Gals, a raincheck?). Myös uusista teknologioista ja siihen liittyvistä uhista tai mahdollisuuksista piti kirjoittaa enemmän.

Ajatukseni kutsua alusta lähtien ennalta sovittuja vieraskirjoituksia blogiin oli erittäin toimiva. Vierailijat toivat esiin lukuisia teräviä huomioita kirjan tiimoilta tai muutoin syvensivät sen antamaa kuvaa oman asiantuntemuksensa pohjalta. Haluankin esittää vielä kerran lämpimän kiitokseni kaikille blogiin kirjoittaneille vierailijoille: Alyson Bailes, Taneli Dobrowolski, Tuomas Forsberg, Elina Grundström, Teresa Haukkala, Jarno Limnéll, Leena Malkki, Kari Möttölä, Hanna Ojanen, Simon-Erik Ollus, Tuija Talvitie, Lauri Tierala, Aaro Toivonen, Tapani Vaahtoranta ja Juha Vuori. Upea joukko hienoja asiantuntijoita ja ystäviä. Kiitos!

Erityisen kiitoksen ansaitsee blogin arkunkantajanakinjuuri esiintynyt Ulkopolitist-kollektiivin Sunnuntaistrategisti, jonka rooli pääasiallisena kiistakapulanani Suomen ensimmäisessä (ja viimeisessä?) ”IR-sodassa” täytyy erikseen ja kiitollisena noteerata. Hauskaa oli (vaikka voitinkin)! Kaksi toivetta jatkoa ajatellen kollektiivillenne kuitenkin esittäisin: tulkaa jo pian esiin omilla nimillänne ja pitäkää kuvia kumartelematon asenteenne samalla tallessa.

Monen vierailijan kirjoitukseen olisi tehnyt mieli vastata, mutta päätin aikanaan, että en halua luoda vaikutelmaa, jossa kovin herkkähipiäiseltä ja huumorintajuttomalta vaikuttava auteur kiiruhtaa rivakasti korjaamaan vierailijoiden erheellisiä käsityksiä kirjasta. Päinvastoin, ajattelin, että niin kirjan kuin bloginkin tulee aueta maailmaan ja hengittää – tai tukehtua – sen tahtiin: jos keskustelua syntyy, tulee sen tapahtua ilman minun mestaroimistani. Eittämättä paikoin masentavan alhaiseksi jäänyt keskustelu blogissa kuitenkin pakottaa pohtimaan, oliko ratkaisu sittenkin kenties huono.

Blogiin liittyvä suurin pettymys kumpuaakin juuri vähäisestä vuorovaikutuksesta sen lukijoiden kanssa (tilastot kertovat, että teitä kuitenkin on). Lukijoiden aktiivisuuden puute olisi helppo ottaa itseensä ja ajatella että blogi oli yksinkertaisesti liian yhdentekevä herättääkseen keskustelua. Samalla Twitterissä, suoraan sähköpostitse tai maailmalla kulkiessa naamakkain tullut runsas palaute on kuitenkin kertonut muuta. Voi olla, että blogi koettiinliian etäiseksi ja/tai elitistiseksi, seikka jota kuitenkin koetin julkisella profiilillani Twitterissä parhaani mukaan pehmentää.

Kirjaa ja blogia tukemaan luotu Twitter-tili onkin osoittautunut kenties koko hankkeen iloisimmaksi yllätykseksi. Kirjan ja blogin dynamiikat olisivat jääneet paljon ohuemmiksi ilman tätä mediaa. Paljon blogeihinkin liittyvää keskustelua on onneksi käyty piipittäen – vaikka se lyhyytensä takia usein varsin turhauttavaa onkin. Monesta asiasta on väännetty – ja naurettu – yhdessä. Etenkin @Ulkopolitist, @Winninghelix, @FinlandInc ja @Kaikenhuippu ovat upeasti olleet alusta asti mukana, yhtäkään muuta seuraajaani mitenkään väheksymättä. Te olette kaikki Parhautta! Kiitos!

Piipitykseen liittyy myös eräs puolikokeellinen havainto, jonka tohdin tässä nyt jakaa. Asiapitoiset linkit ja kommentaarit herättävät vain harvoin mielenkiintoa tai vastakaikua Twitterissä. Ne ehkä noteerataan, mutta ne harvoin johtavat mihinkään. Oma kokemukseni on, että kieli poskessa heitetyt heitot ja yleinen häröily sen sijaan kiinnostavat ihmisiä huomattavasti enemmän: mitä omituisempi tai räväkämpi piipitys, sen enemmän riipityksiä (=RT), fanittamista – ja uusia seuraajia. Aina muutama vetää herneen nenään ja poistuu riveistä, mutta uusia tulee yleensä kuitenkin kaksin verroin tilalle.

Tästä olisi helppo tehdä kovinkin kyynisiä johtopäätöksiä somesta ja miksei myös ajastamme, vaan enpä sitä tee. Sen sijaan haluan uskoa, ja uskonkin, että sopiva sekoitus asiaa ja kevennystä takaavat myös varsinaisen viestin läpimenon. Olemme siirtyneet määritelmän mukaisesti sosiaalisen median aikaan, jossa faktuaalisesti paras argumentti ei välttämättä nousekaan pinnalle, vaan päivän vie terävin, hauskin ja (toivottavasti samalla myös) muutoin oivaltavin näkemys, jopa heitto. Muistan Timo Soinin aikanaan sanoneen, että jos politiikassa voittaa puolelleen ihmisten naurun, voittaa myös argumentin. Oman lyhyen piipitysurani kokemukset vihjaavat, että tässä ajatuksessa on vissi perä.

Tässä ilmiössä voi niin halutessaan nähdä koko julkista keskustelua syövyttäviä piirteitä. Eikö faktuaalisesti paras argumentti aina voitakaan? Itse en kuitenkaan halua olla pessimistinen, päinvastoin. Sosiaalinen media on valtava mahdollisuus: Ihmiset haluavat tulla kosketetuiksi ja koskettaa, jakaa ja tuntea jotakin. Asiat – etenkään ulkopolitiikka – harvoin koskettavat ketään (ainakaan ennen kuin sen epäonnistuminen koskettaaihmisiä usein varsin konkreettisesti). Pointti nähdäkseni onkin, että saadaksesi ihmiset kiinnostumaan asioista, tulee heitä ensin liikuttaa muulla tavoin. Kansainvälisestä politiikasta käytävä debatti siirtyy vääjäämättömästi uusiin medioihin; myös meidän alan ammattilaisten tulee olla tässä muutoksessa mukana; koskettamassa, jakamassa ja keskustelemassa.

Eläin elää, ihminen ihmettelee?


Lopuksi pari sanaa koko SMK-projektin eetoksesta ja siihen liittyneestä oppimisprosessista. Kirjan kirjoittamisen takana väikkyi ainakin kolme motiivia. Ensinnäkin, tunsin tarvetta kirjata ulkoministeriön erikoistutkijanpestini (2009–10) aikana kertyneitä ajatuksia ja huomioita talteen ja jakaa ne ihmisten kanssa. Toiseksi, olin huolissani Suomessa käytävän kansainvälistä politiikkaa käsittelevän keskustelun tasosta ja koin että sisäänpäin käpertyvä Suomi oli vaarassa missata sen omaan asemaan ajan mittaan rajusti vaikuttavia globaaleja muutostrendejä. Kolmanneksi ajattelin – varsinpitkälti Sunnuntaistrategistin tavoin, itse asiassa – että tie eteenpäin kulkisi pontevan julkisen keskustelun sparraamisen ja aktivoimisen kautta. Tuloksena oli näkemyksellinen kirja ja siihen liittynyt, nyt vuoden kestänyt some-hyökkäys, jossa piti olla niin paljon rosoa, että ihmiset kävisivät koukkuun.

Suuri osa tavoitteista on myös täyttynyt. Ihmiset noteerasivat kirjan ja sen teemat. Tokko on yksistään kirjan ansiota, mutta sen aiheet ovat paljon enemmän esillä nyt kuin kaksi vuotta sitten, jolloin tämän projektin suunnittelun aloitin. Samalla on kuitenkin käynyt selväksi, että Suomen muuttuvat koordinaatit ja/tai Suomen ulkopolitiikka kiinnostaa loppujen lopuksi varsin pientä ihmisjoukkoa Suomessa. Ja näin sen tulee myös olla. Tämä oivallus on kannaltani eräs antoisimmista hedelmistä koko projektissa ja siksi toistan sen: näiden teemojen ei tarvitsekaan olla kaikkien ihmisten mielissä ja huulilla kaiken aikaa. Aidosti merkittävät linjakysymykset lienevät asia erikseen Suomessakin, mutta en kykene löytämään maailmasta maata, jossa käytäisiin raivokasta kansallista debattia ulkopolitiikasta ja sen yksityiskohdista – kyseessä ei siis ole vain kotimainen vääristymä.

Kyse ei ole siitä, että turpo olisi salatiedettä, joka on varattu vain harvoille ja valituille: viimeistään somen nousu osoittaa, että kaikkisaavat halutessaan pelata. Pointti on, että suurin osa ihmisistä haluaa vain elää elämäänsä, eikä ihmetellä. Tämä on yhtäältä suuri vaara maailmassa, jossa ajattelemattomien ihmisten itsekkäät valinnat kasautuvat kenties koko ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaaviksi ja alati globaalimmiksi elämäntyyleiksi. Tämä on syytä pitää mielessä.

Samalla tämä on haaste poliittisille järjestelmillemme ja johtajillemme: ei koko Suomen tarvitse käydä suu vaahdossa ja kädet heiluen Ulkopoliittista Debattia. Päinvastoin, sitä varten meillä länsimaissa on vaaleilla valitut johtajat, että he päättävät ja myös tarvittaessa selittävät meille maailmaa ja valintojensa taustoja. Kysyä toki sopii, ovatko nykyiset johtajamme tehtäviensä tasalla, kautta läntisen maailman (Kiinan johdosta en tohdi mennä sanomaan mitään ja vaikkapa Venäjän johdosta on tullut sanottua jo ihan liikaakin, tässäkin blogissa). Ja tässä kukin vaaliuurnilla käynyt voi myös katsoa peiliin: ketä ja miksi onkaan tullut äänestettyä ja minkälaisen poliittisen (debatti)kulttuurin olemme samalla saaneet aikaiseksi.

Onneksi meidän ei tarvitse jäädä vain johtajiemme varaan. Heidän lisäkseen meillä on asiantuntijoiden ja muiden punditsien ja/tai asianharrastajien joukko, joiden tehtävänä on huolehtia, että johtajien ja muiden asioita ajavien argumenteista juoksutetaan turhat läskit pois. Tässä suhteessa en Sunnuntaistrategistin tavoin harmittelisi Kanavan tai UP-lehden ”pieniä” levikkejä: minusta ne ovat itse asiassa osoitus, että maassa on varsin suuri ja stabiili joukko näistä asioista kiinnostuneita ihmisiä: pohja hyvällekin keskustelulle on siis jo olemassa, eikä mitään koko kansan kattavaa hurmoshenkistä herätysliikettä nähdäkseni tarvita.

En olisi myöskään toivottoman pessimistinen keskustelun tason suhteen. Esimerkiksi viime päivien ajatustenvaihto pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiimoilta niin perinteisissä kuin uusissa medioissa on tuonut esiin koko joukon erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia. Niin päättäjät kuin kansakin ovat saaneet yllin kyllin sytykkeitä omalle kannanmuodostukselleen. Näin ollen olen SMK:n suuren taustamotiivin suhteen huomattavasti levollisempi kuin muutama vuosi sitten. Keskustelua on ja sitä käydään, myös kansainvälisestä politiikasta ja Suomen ulkopolitiikasta. Blogit ja Twitter tuovat tähän jatkossa alati suuremman panoksensa. Mahtikäskyjen ja monopolisoidun totuuden aika on Suomessakin lopullisesti ohitse.

***

Omalta kannaltani SMK:n loppu on samalla myös jatko ja uusi alku: piipitys Twitterissä jatkuu, samoin muu julkinen toiminta, vaikka tämä vuosi on tarkoitus varata jälleen huomattavasti aneemisemmille akateemisemmille pyrinnöille. Myös uusia julkisia seikkailuja on työn alla, mutta niihin palaan aikanaan. Sillä välin haluan kiittää kaikkia blogin ja kirjan lukijoita runsaan vuoden mittaisesta, yhdessä tuotetusta ja jaetusta säkenöivästä voimasta.

Hiski Haukkala

maanantai 14. tammikuuta 2013

Vierailija Sunnuntaistrategisti: Blogosfäärin tilasta


Viime vuoden helmikuussa kirjoitin Suomen ulkopoliittisesta keskustelusta ja suomalaisen IR-blogosfäärin tarpeesta. Keskustelunavaus herätti runsaasti huomiota ja päätyi mm. Suomen Kuvalehden nettisivuille ja herätti myös UPI:n Katri Pynnöniemen huomion. Nyt kun eräs Suomen kuuluisimmista ulkopoliittisista blogeista on lopettamassa toimintaansa, on ajankohtaista palata aikaisemmin käsiteltyihin metateemoihin ja pohtia julkisen ulkopoliittisen keskustelun ja blogosfäärin tilaa.

Vielä kerran ulkopoliittisesta keskustelusta

Julkisen keskustelun ongelmat ovat varmasti kaikilla sitä tiiviisti seuraavilla hyvin tiedossa: sisäänpäin kääntyneisyys, konsensusperinne, asiantuntijakultti ja puoluepolitiikasta kumpuava taipumus polarisaatioon ja omalle kuorolle saarnaamiseen hyvinä esimerkkeinä. Tähän voisi lisätä myös Jani Kaarron käsittelemän heimolaisuuden, tai tarkemmin vahvistusvinouman, joka on vahvasti esillä myös ulkopoliittisessa keskustelussa. Esimerkiksi Nato- ja EU-keskusteluissa näkyy vahvasti, kuinka niissä on omaksuttu kantoja, mielikuvia ja paikoittain jopa vanhentuneita tai paikkaansa pitämättömiä faktoja, jotka vastaavat keskustelijoiden omia ennakkokäsityksiä sekä maailmankatsomusta. Tämä on monissa teemoissa johtanut siihen, että usein eri ryhmät puhuvat toistensa ohi – he käyttävät usein eri kieltä ja hahmottavat teemoja täysin eri tavoin. Tätä dynamiikkaa valotti viimeksi Mikael Jungner äskettäisessä kirjoituksessaan koskien tuoreinta rasismikohua.

Tätä vahvistusvinoumaa on vahvistanut varsinaisten asiantuntijoiden vähäinen näkyvyys julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi angloamerikkalaiseen maailmaan verrattuna Suomessa puoluepolitiikan merkitys korostuu, koska muut keskustelijat jotka voisivat haastaa puoluepoliittisia näkökulmia – esimerkiksi ulko- ja puolustusministeriön virkamiehet, puolustusvoimien edustajat, ulkopoliittisten järjestöjen edustajat, kansainvälisen politiikan tutkijat, opettajat sekä jatko-opiskelijat – ovat jättäytyneet julkisen keskustelun ulkopuolelle. Poikkeuksena tietysti asiantuntijoiden jaettu huoli ulkopoliittisen keskustelun ”lässähtämisestä”, ”konsensuksesta”, ”konsensushenkisyydestä”, ”konsensuskult-tuurista” ja ”vanhakantaisuudesta”, josta on tullut yksi ulkopoliittisen keskustelun säännöllisesti toistuvista itkuvirsistä.

Oman lisänsä tähän tuo myös perinteisen median vahva monopoliasema julkisen keskustelun sisällöntuotannossa. Kuten aiemmin todettua, ulkopoliittisen keskustelun rajoittuneisuus perinteiseen mediaan rajoittaa merkittävästi keskustelun interaktiivisuutta sekä analyyttista sisältöä: asiantuntijalausunnot ja mielipidekirjoitukset toimivat ainoina väylinä, joiden kautta asiantuntijat tuottavat tietoa. Tähän harvoin sisältyy kuitenkaan yritystä muuttaa tapaa, jolla keskustelua käydään tai haastaa keskustelussa esiintyviä näkemyksiä. Tämä lujittaa valloillaan olevaa päivystävän dosentin syndroomaa

Huomioitavaa on myös, kuinka Suomesta puuttuu lähes täysin analyyttisen ”pitkän journalismin” perinne  ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskien. Kuvaavaa on, että ensimmäinen pitkän journalismin julkaisu, Long Play, on aloittamassa tämän kuun puolivälissä – eikä tällä hetkellä ole tietoa kuinka paljon ulko- ja turvallisuuspolitiikan tai kansainvälisen politiikan ilmiöt saavat huomiota julkaisussa. Sen sijaan päivittäiset uutisanalyysit ovat usein pinnallisia, yksittäisiä tapahtumia käsitteleviä artikkeleita tai mielipidekirjoituksia. Ne julkaisut, joissa suomalaista ulkopolitiikkaa käsitellään syvällisemmin - kuten Ulkopolitiikka tai Kanava – kärsivät pienestä levikistä (UP:lla n. 4000 ja Kanavalla n. 5600) ja sitä kautta näkyvyydestä. Tämä on johtanut eräänlaiseen ”iltapulu-syndroomaan”, (Iltapulu on ankkalinnalainen lööpeistään tunnettu tabloidilehti, joka on suomennettu Iltasanomien ja Iltalehden inspiroimana), jossa suurinta näkyvyyttä julkisessa keskustelussa nauttivat analyyttisesti pinnalliset kannanotot ja usein myös kärjistävät kannanotot, jotka ilmestyvät päivittäin ilmestyvissä uutislehdissä ja erityisesti iltapäivälehdissä.

Blogosfäärin potentiaalista

Katri Pynnöniemi oli oikeassa mainitessaan, että edellisessä kirjoituksessani (jonka pidempi versio on nähtävillä täällä) blogosfääriä pidettiin ”ideaalitilana” julkiselle keskustelulle. Syitä tälle on kolme. Ensiksi, perinteisessä mediassa varsinaista keskustelua asiantuntijoiden välille tai asiantuntijoiden ja lukijoiden välille ei synny. Semanttisesti onkin aavistuksen harhaanjohtavaa puhua ”keskustelusta”. Kyse on enemmän yksittäisten puheenvuorojen tuottamisesta, jotka harvoin johtavat rakentavaan dialogiin ulkopolitiikasta tai edes ulkopoliittisen keskustelun tilasta – ainakin mikäli julkisen keskustelun tilaa käsittelevän metakritiikin esiintymistahdista voidaan jotakin päätellä. Toiseksi, perinteisessä mediassa sisällöntuotantoa vaivaa tilanpuute ja asiantuntijakultti, joka on osittain johtanut varsin kepeään analyysiin. Katrille mainittakoon, että tämä ei tietysti tarkoita, etteikö Suomessa olisi todellisia asiantuntijoita tai etteivät asiantuntijat voisi antaa todella hyviä lausuntoja, vaan sitä että julkisessa keskustelussa hyviä ja huonoja asiantuntijalausuntoja on vaikea erottaa toisistaan, ja jälkimmäiset saavat usein enemmän huomiota. Kolmas syy on yksinkertaisesti se, että julkista keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta käydään yhä enemmän verkossa.

Verkkopohjaisen keskustelun kautta julkisen keskustelun luonnetta voisi lähteä muuttamaan. Sosiaalinen media ja blogosfääri antavat asiantuntijoille työkalun laajentaa lukijakuntaansa sekä ottaa kantaa muiden asiantuntijoiden tuottamaan sisältöön ilman suoranaisia rajoitteita tilan, sisällön tai julkaisuaikataulun suhteen: Internet antaa journalisteille, akateemikoille, tutkijoille ja virkamiehille mahdollisuuden käsitellä haluamiaan teemoja perinteistä mediaa syvällisemmin, analyyttisemmin ja kokonaisvaltaisemmin.  Julkisella verkkokeskustelulla on potentiaalia muuttaa erilaiset asiantuntijat keskustelijoiksi eikä niinkään perinteisen median lausuntoautomaateiksi. Tämä tosin vaatii useita muutoksia suomalaisessa keskustelukulttuurissa. Tärkeimpinä muutoksina voisi pitää erityisesti nuorempien virkamiesten vapauttamista ”virallisen linjan” taakse asettumisesta, joka vaikeuttaa niin puolustusministeriön, puolustusvoimien kuin ulkoministeriönkin osallistumista julkiseen keskusteluun. Suomessa olisi totuttava myös siihen, että asiat tappelevat, eivät miehet. Kolmanneksi julkiseen keskusteluun osallistuminen tulisi nähdä yhtenä asiantuntijoiden työtehtävänä, mikä olisi iso – mutta lyhyellä aikavälillä epätodennäköinen –muutos monen asiantuntijatehtävissä toimivan henkilön työnkuvassa.

Blogosfäärin teoreettisesta potentiaalista on kuitenkin vielä pitkä matka sen saavuttamiseen. Harva asiantuntija on tähän asti ollut valmis käärimään hihansa ja parantamaan julkista keskustelua yksittäisten kannanottojen, haastatteluiden ja mielipidekirjoitusten ulkopuolella. Mikael Jungneria vapaasti siteeraten, monet ovat täyttäneet kipponsa paukkumaissilla, lasinsa Pepsillä ja ihmetelleet ruudun ääressä julkisen keskustelun laaduttomuutta. Asenteiden muuttumista ei suoranaisesti ole näköpiirissä. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, koska harvalla työnkuvaan kuuluu ”julkisen keskustelun luonteen muuttaminen” ja vielä harvempi saa rahallista korvausta oma-aloitteisesta keskusteluun osallistumisesta perinteisten mediaesiintymisten ja lausuntojen ulkopuolella. Tämä tietysti heijastuu siinä, ketkä ottavat osaa julkiseen keskusteluun verkossa. Esimerkiksi Twitterissä kansainvälispoliittisista ilmiöistä tai ulko- ja turvallisuuspolitiikasta keskustelevia ihmisiä on reilusti alle sata, ja samoista teemoista säännöllisesti bloggaavat voidaan laskea kahden käsin sormin. Suomalainen IR-blogosfääri on vielä monella tapaa lastenkengissä, mutta viime vuonna nähtiin monta askelta oikeaan suuntaan.

Viime vuoden satoa

The Ulkopolitist ja Suomen Muuttuvat Koordinaatit veivät molemmat onnistuneesti läpi ensimmäisen kokonaisen bloggausvuotensa, ja skeneen ilmestyi myös muutama lupaava uusi tulokas, joista erityismaininnan ansaitsevat Matti Pesun Hikipaja sekä Aino Frimanin Ajatuksia rauhasta ja kehityksestä. Molemmat bloggaavat The Ulkopolitistille 2013. Turvallisuus- ja puolustusblogeihin syntyi Jarno Limnéllin blogin rinnalle kaksi uutta blogia: kaksikielinen Random thoughts sekä nimettömän kirjoittajan Ammattisotilas. Mielenkiintoista on myös, kuinka Suomen IR-skenen kummisetä Osmo Apunen avasi bloginsa Aamulehden blogipalstalle, ja myös Helsingin yliopiston Teivo Teivainen aloitti bloggauksen ja twiittauksen vuoden lopulla. 

Valitettavasti Suomen Muuttuvien Koordinaattien paketointi tämän vuoden alussa on merkittävä askel taaksepäin Suomen IR-blogosfäärille. Menneen vuoden aikana Hiski Haukkala on ollut niitä harvoja suomalaisia asiantuntijoita, jotka ovat lähteneet osallistumaan julkiseen keskusteluun ja sisäistäneet blogosfäärin merkittävimmän edun perinteiseen mediaan nähden: interaktiivisuuden. Blogit – ja sosiaalinen media – antavat asiantuntijoille mahdollisuuden reagoida niihin mielikuviin ja tulkintoihin, jotka ovat pinnalla julkisessa keskustelussa. Tässä mielessä SMK oli muita asiantuntijablogeja edellä. Vaikka esimerkiksi Risto Penttilän, Heikki Patomäen, Osmo Apusen ja Jarno Limnéllin blogeissa sisältö on paikoitellen varsin asiantuntevaa, he tuntuvat näkevän bloggauksen perinteisenä mielipidekirjoitteluna, josta puuttuu kiinteä side asiasta julkisesti käytyyn keskusteluun. Hiski on kuvannut tätä ”autistisena röhkimisenä”: asioista puhutaan omassa karsinassa, mutta ”varsinaista yhteyttä, vänkäämistä ja sitä kautta näkemysten ja ajatusten tiettyä kumuloitumista ja potentiaalista konvergenssia... ...ei pääse syntymään.” Hiski ansaitsee täyden kunnioituksen siitä, että toisin kuin moni muu metakritiikkiä esittänyt asiantuntija, hän on laittanut itsensä peliin ja lähtenyt mukaan julkiseen keskusteluun omalla panoksellaan, joka näkyi niin twitterissä kuin SMK-blogissa.

Haasteita tulevaisuudelle

SMK:n sulkemisen jälkeen on huomioitava, kuinka suomalainen IR-blogosfääri menettää suurimman nimensä. Tämä heijastuu väistämättä myös siihen, miten se kehittyy tulevaisuudessa. Kaksi keskeisintä ongelmaa ovat tällä hetkellä, mistä saada uusia bloggaajia, jotka tuovat asiantuntijuutta, analysointitaitoa ja tuoreita näkemyksiä, sekä miten parantaa IR-blogosfäärin näkyvyyttä verkon ulkopuolella tapahtuvassa julkisessa keskustelussa?

Huolimatta Merikasarmin huolista ulkopoliittisen keskustelun lässähtämisestä, virkamiehet ovat kuitenkin pysytelleet keskustelun ulkopuolella ja. akateemisissa piireissä dynamiikka on samankaltainen. Virkamiehet, akateemikot ja kansalaisjärjestöjen asiantuntijat pysyttelevät tiukasti omissa karsinoissaan ja suljettujen ovien takana. Valitettavasti tämä mentaliteetti näyttää siirtyneen myös nuoriin opiskelijoihin, jotka eivät joko osaa, uskalla tai halua osallistua julkiseen keskusteluun. Vaarallista tämä on siksi, että näillä näkymin opiskelijoista tuskin kasvaa aikuisia, jotka osallistuvat tähän keskusteluun tulevaisuudessa.

Suurin haaste suomalaiselle IR-blogosfäärille lähiaikoina onkin näiden asenteiden muuttaminen. Julkisen keskustelun luonne ei tule muuttumaan ilman kollektiivista asennemuutosta julkista keskustelua koskien. Merikasarmin ja ja yliopistokampusten asiantuntijat olisi saatava näkemään julkinen keskustelu itseisarvona – ovathan suomalaiset näkökulmat maailman tapahtumiin jo itsessään tärkeitä – ja julkiseen keskusteluun osallistuminen normaalina osana asiantuntijatehtävissä toimimista. Suomalainen keskustelu paranisi merkittävästi, mikäli siihen ottaisi entistä näkyvämmin osaa tutkijat, professorit, opiskelijat, eri asiantuntijat sekä siihen erikoistuneet journalistit muutenkin kuin lausuntoautomaatteina.

Lyhyellä aikavälillä yksi parhaimmista ja todennäköisimmistä tavoista keskustelun vähittäiseksi muuttamiseksi olisi julkisen keskustelun tuominen osaksi opiskelijakokemusta. Opiskelijoita tulisi rohkaista seuraamaan ja osallistumaan julkiseen keskusteluun, koska heille bloggaaminen voi olla helpompaa ajankäytön kannalta, bloggaamisesta saa synergiaa omia opintoja ajatellen, ja kyynisesti todettuna nuoremman sukupolven asenteiden muuttaminen lienee helpompaa kuin kaavoihinsa kangistuneiden akateemisten harmaapartojen, varsinkin kun työpanoksesta tuskin saa rahallista korvausta. Tämä myös tarkoittaa sitä, että opiskelijoille tulisi pyrkiä antamaan tarvittava motivaatio, työkalupakki ja uskallus julkiseen keskusteluun osallistumiseksi ”harmaapartojen” toimesta. Erityisesti angloamerikkalaisessa maailmassa opiskelija-blogit ovat kovaa vauhtia yleistymässä, mutta Suomessa vastaavaa ilmiötä ei vielä ole, mikä on huolestuttavaa. Nykyisen julkisen keskustelun alaisuudessa Suomessa tuskin on kasvamassa uutta asiantuntijasukupolvea, joka on tyytyväinen asioiden nykytilaan. Mutta tämä ei tietysti tarkoita, että nykyopiskelijoista olisi automaattisesti kasvamassa idealisteja, jotka pyrkivät muuttamaan ulkopoliittisen keskustelun luonnetta. Todennäköisempää on, että yhä useampi opiskelija hakee tulevaisuudessa uutisensa, näkökulmansa ja akateemiset vaikutteensa englanninkielisestä aineistosta suomenkielisen keskustelun ja sisällöntuotannon surkastuessa entisestään.

Julkisen keskustelun ja IR-blogosfäärin parantaminen vaativat talkooasennetta ja yritteliäitä yksilöitä. Omalle kollektiivillemme bloggaamisen tavoite on ollut osallistuminen suomalaiseen ulkopoliittiseen keskusteluun sekä mahdollisuuksien mukaan sen luonteen muuttaminen analyyttisempään ja kansainvälisempään suuntaan. Isona osanä tätä on ollut suomalaisen IR-blogosfäärin sekä sosiaalisen median yhteisön kehittäminen. Tämän yhteisön kehityksellä on kuitenkin oltava tavoite: vastaavanlaisten projektien yleistyminen, yhteisön luominen interaktiivisen ulkopoliittisen keskustelun luomiseksi ja näkyvyyden lisäämiseksi yleissä ulkopoliittisessa keskustelussa ovat tärkeitä suomalaisen IR-blogosfäärin tulevaisuutta ajatellen. Asiantuntevinkaan sisältö ilman laajentuvaa levikkiä ja näkyvyyttä - kuten esimerkiksi Kanavan ja Ulkopolitiikan tapauksessa voidaan todeta - ei kykene tekemään onnistuneita interventioita suomalaisen ulkopoliittisen keskustelun luonteeseen ja sisältöön, jotka eivät tällä hetkellä täytä nuorta kansainvälisestä politiikasta tai Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta innostunutta henkilöä innolla tai inspiraatiolla. 

Sunnuntaistrategisti