tiistai 10. tammikuuta 2012

Saanko luvan?

Suomen muuttuvat koordinaatit (SMK) on tietokirja, joka pyrkii tarjoamaan näkemyksellisen tulkinnan käynnissä olevasta maailman muutoksesta ja sen vaikutuksista Suomen kansainväliseen asemaan ja ulkopolitiikkaan. Kirja pohjaa pian viisitoista vuotta kestäneeseen tutkijanuraani sekä kokemuksiini ulkoministeriön erikoistutkijana vuosina 2009-2010, mutta ei ole varsinainen tutkimus eikä etenkään muistelmateos.
Vaikka kirja on edelleen hieno formaatti, on se myös valitettavan jähmeä. Perinteisesti kirjoihin liittyvää keskustelua käydään lähinnä sanomalehdissä julkaistavien kirja-arvostelujen ja mahdollisesti niihin liittyvien vastineiden/muun keskustelun kautta yleisönosastopalstoilla. Tämä on kovin hidas ja kankea tapa pohtia ripeästi muuttuvaa maailmaa.

Sen takia SMK on myös aktiivinen tanssiinkutsu. Sen nimenomaisena pyrkimyksenä on herättää vilkasta ja monipuolista keskustelua. On selvää, että kaikkiin kirjan esille nostamiin kysymyksiin minulla ei ole vastauksia eivätkä kaikki antamani vastaukset välttämättä ole oikeita. Suomen mahdollisesti muuttuvat koordinaatit täytyy haarukoida laajan ja valistuneen keskustelun kautta. Osittain tämän debatin mahdollistamiseksi kirjan julkaisua ryydittää myös tämä blogi sekä siihen liittyvät FB-sivu ja Twitter-tili.

Blogin ideana on syventää ja päivittää kirjan teemojen käsittelyä sekä mahdollistaa keskustelu kirjan lukijoiden kanssa ja niiden välillä. Ensisijaisesti blogi pohjautuu minun kirjoituksiini, mutta olen pyytänyt myös tukun eturivin suomalaisia asiantuntijoita kommentoimaan kirjaa ja sen aihepiirejä omista näkökulmistaan.

Jatkossa pyrkimyksenä on, että uusi blogikirjoitus ilmestyy vähintään kahdesti viikossa. Ainakin joka maanantai julkaisen oman kirjoitukseni. Tämän lisäksi pyrin saamaan myös yhden vierailijakirjoituksen jokaiselle viikolle. Blogi jatkuu niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä niin kirjoittajien kuin sen lukijoidenkin kannalta.

Blogin keskeinen periaate on avoimuus ja reiluus: asiat kiistelevät, ihmisten ei tarvitse. Tämä onnistuu Suomessa vain harvoin, jos koskaan. Olen kuitenkin ollut havaitsevinani, että mahdollisuudet tähän paranevat, mikäli kaikki osallistuvat keskusteluun omilla nimillään. Näin ollen, vaikka vielä tässä vaiheessa blogi on moderoimaton siten, että kuka tahansa voi kirjoittaa siihen vapaasti kommenttinsa, niin toivon, että teette niin harkiten ja omilla nimillänne: olisi sääli jos tämä yritys vajoaisi puskista ampumiseksi ja henkilöön käyväksi jankkaamiseksi. Suoraan sanoen kirjan teema ja Suomen tulevaisuus ansaitsevat parempaa.

Tervetuloa mukaan pohtimaan Suomen muuttuvia koordinaatteja!

Hiski Haukkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan. Toivon keskustelijoiden osallistuvan keskusteluun omalla nimellään – niinhän minäkin teen.